Dlaczego warto używać mąki migdałowej?
Mąka migdałowa to właściwie nowość na polskim rynku, do tej pory bowiem próżno było jej szukać nawet w dużych sklepach sieciowych.
Obecnie jednak mąka ta zyskuje sobie coraz większe grono miłośników, dzięki czemu jej popularność znacząco wzrasta.
Dlaczego powinniśmy się zainteresować mąką migdałową?
1. Zdrowie przede wszystkim!
Jak z pewnością wiele osób wie, migdały zawierają mnóstwo substancji, które są korzystne dla naszego zdrowia. Dzięki temu, mąka migdałowa również posiada wiele właściwości doskonale wpływających na kondycję naszego organizmu.
Zwłaszcza panie powinny być zachwycone dowiadując się, że mąka migdałowa to źródło witaminy E, która opóźnia proces starzenia się naszej skóry. Oprócz tego, w związku ze zmianą struktury, w przeciwieństwie do samych migdałów, mąka z nich pozyskana zawiera znacznie mniej nienasyconych kwasów tuszowych.
Polecamy: Catering dietetyczny porównywarka
Przy tym jednak ma w sobie podobną ilość białka roślinnego, które jest dobrze przyswajane przez nasz organizm i doskonale syci. Niestety mąka migdałowa nie jest produktem dietetycznym, a to ze względu na fakt, iż potrawy, które przygotowujemy na jej bazie, należy posłodzić. Jeśli jednak już decydujemy się na upieczenie czegoś, warto użyć mąki, która ma dobry wpływ na nasze zdrowie.
2. Jest bezglutenowa
Niestety coraz więcej osób boryka się z problemem, jakim jest złe przyswajanie glutenu. I nie chodzi tutaj wyłącznie o celiakię, która dotyczy około 1% naszego społeczeństwa, ale także o nietolerancję tego składnika przez 40% populacji. Eliminacja glutenu z diety to oczywiście konieczność w przypadku tej grupy osób, a mąka migdałowa to zdecydowanie jedna z najlepszych alternatyw dla mąki pszennej, na przykład podczas wypieku ciast. Bardzo dobre efekty daje chociażby jej połączenie z mąką ryżową oraz jaglaną. Dzięki zawartemu w niej białku, ciasta czy inne wypieki nabierają odpowiednich kształtów, przy czym smak mąki migdałowej nie jest mocno wyczuwalny i nie przyćmi innych dodatków.
Warto przeczytać: Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie dzienne?
3. Jest pożywna
Wypieki wykonane na bazie mąki migdałowej są niezwykle sycące, dzięki czemu nawet niewielki kawałek takiego ciasta może nas natychmiast nasycić. Oczywiście jest to kwestia zawartego w niej białka, którego mamy 20 g na 100 g mąki. Takie same ilości białka znajdziemy między innymi w soczewicy czy też piersi z kurczaka.
4. Ma niski indeks glikemiczny
Cukrzycy, podobnie jak osoby uczulone na gluten, musza uważać na to co jedzą. Również w ich przypadku bardzo dobrym pomysłem jest używanie w kuchni mąki migdałowej. Wysoka zawartość białka oraz tłuszczów naturalnych sprawia, że ma ona niski indeks glikemiczny. Dzięki temu unikniemy gwałtownych wyrzutów insuliny w organizmie, jak również skoków poziomu cukru. Jeśli zatem cukrzyk ma ochotę na jakiś wypiek, bez obaw może użyć właśnie mąki migdałowej.
Sprawdź więcej: Jaka mąka jest podczas odchudzania najlepsza?
5. Jest smaczna
Trudno opisać zalety mąki migdałowej, nie podkreślając bardzo ważnej kwestii, jaką jest jej smak. Jej naturalna słodycz jest niezwykle delikatna, przez co nie przyćmiewa reszty potrawy. Smak mąki migdałowej na długo zostaje w buzi i jest zdecydowanie wyjątkowy.
Napisz Opinię