Arbuz – Właściwości i witaminy

Arbuz owoc czy warzywo
Arbuz właściowści
Arbuz właściwości

Arbuz to owoc, który nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale ma również działanie orzeźwiające. Posiada także sporo innych zalet.

Aż 92 procent arbuza stanowi woda, owoc zawiera też witaminy i sole mineralne. Ponadto jego miąższ zawiera wiele przeciwutleniaczy spowalniających proces starzenia oraz zatrzymujących rozwój komórek nowotworowych. Arbuz jest również bogaty w cytruliny, czyli aminokwasy, który m.in. korzystnie wpływa na pracę serca. Arbuz jest uwielbianym owocem sportowców, ponieważ przyczynia się do regeneracji mięśni. Mało kto wie, że aminokwas zawarty w arbuzie wzmaga również potencję.

Właściwości arbuza

Arbuzy wykazują także działanie moczopędne. Są wsparciem podczas terapii schorzeń nerek i infekcji układu moczowego. Korzystnie wpływają na funkcje układu pokarmowego i przemianę materii. Niektóre substancje, które zawiera arbuz regulują również wysokość ciśnienia tętniczego oraz kontrolują poziom trójglicerydów we krwi. Jedząc arbuzy można ochronić się przed chorobami serca.

Ochrona przed rakiem i wspomaganie potencji

Arbuz może zachwycać nas swoim pięknym, czerwonym kolorem dzięki zawartym w nim karotenoidom. Oprócz właściwości kolorystycznych, pozwalają zwalczać wiele dolegliwości w naszym organizmie. Likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu, co wpływa na obniżenie ciśnienia żylnego i tętniczego. Można zatrzymać również rozwój wolnych rodników.

Czytaj również: Działanie piperyny – jakie daje efekty i jakie ma opinie?

Arbuz to także źródło potasu, który wpływa także na regulacje ciśnienia krwi i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Magnez zawarty w miąższy wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych, a przez to krew przepływa przez nie w bardziej swobodny sposób. Normuje też poziom sodu i potasu w organizmie. Arbuz zawiera witaminy z grupy A i C, które zapobiegają m.in. zawałom serca i udarom mózgu. Ponadto, arbuz lepiej wzmaga potencję niż popularna niebieska pigułka.

Wartości odżywcze w arbuzie

Arbuz jest idealnym owocem dla sportowców. Zawarta w nim cytrulina rozszerza światło naczyń krwionośnych, tworząc tzw. pompę mięśniową. Pozwala to na zwiększenie objętości mięśni podczas treningów. Cytrulina, wspólnie z ornityną i argininą, uczestniczy w cyklu mocznikowym. Pozwala to na zmniejszenie zmęczenia mięśni i przyspieszenie ich regeneracji po treningu. Picie codziennie dwóch szklanek soku z arbuza zapewni zwiększenie poziomu argininy we krwi. Dzięki temu tkanka mięśniowa zostanie lepiej ukrwiona, a mięśnie szybciej się zregenerują.

Sprawdź więcej: Czy mango pomaga w odchudzaniu?

Woda znajdująca się w arbuzie zawiera liczne związki mineralne, takie jak wapń i potas. Jedząc taki owoc można dostarczyć do organizmu niezbędnej dawki elektrolitów i nawet w największy upał łatwo gasisz pragnienie. Zdecydowanie jedzenie tego owocu przyniesie wiele korzyści dla skóry. Zawarte w nim przeciwutleniacze wspomagają terapię stanów zapalnych skóry i chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV. Pozwala to na spowolnienie procesów starzenia się skóry.

Kinga
W swoim zawodzie zajmuje się analizą suplementów diety i kosmetyków dopuszczonych do sprzedaży w internecie. Dla serwisu EliteGym przygotowuje szczegółowe analizy produktów.