Organizm osłabiony to organizm o zmniejszonej odporności na zakażenia oraz choroby, a także zbyt słaby, aby się przed nimi obronić. Dlatego zawsze trzeba myśleć o mocnym układzie immunologicznym, a szczególnie w sytuacji ciągle groźnej grypy i pandemii koronawirusa SARS-CoV-2.
Kto szczególnie powinien dbać o wysoką odporność?
To dzięki sprawnemu układowi odpornościowemu nie zapadamy codziennie na choroby, pomimo nieustannych ataków najróżniejszych zarazków, bakterii i patogenów. Obrona zaczyna się już od skóry i błon śluzowych, występuje w przewodzie pokarmowym, a posiadamy również m.in. limfocyty czy komórki żerne, co ogólnie nazywa się mikrobiomem.
Narażona na codzienne ataki nasza naturalna ochrona może jednak ulegać osłabieniom, a szczególnie w okresach zwiększonego ryzyka (np. epidemie). Dlatego każdy powinien starać się o zwiększanie odporności swojego organizmu zarówno na co dzień, jak i podczas osłabień wynikających z przewlekłych chorób wymagających długotrwałego leczenia. Najbardziej narażone na osłabienie układu immunologicznego są osoby starsze, kobiety w ciąży, przewlekle chorzy, w tym na choroby autoimmunologiczne, nowotwory, czy AIDS, alergicy i astmatycy oraz wcześniaki.
Czytaj więcej: Najlepszy sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn
Osłabiony organizm – wzmacnianie
Największy wpływ na odporność ma nasz styl życia. Odżywianie się, aktywność fizyczna albo jej brak oraz ilość stresu w kontrze do odpoczynku.
Praca a odpoczynek
Stres, zmęczenie, przepracowanie i osłabienie organizmu gotowe. Potrzebujemy snu i najlepiej, gdy jest to 7-8 godzin na dobę. Przy tym nie może być mowy o spaniu 5 godzin przy dniach roboczych, a nadrabianiu w weekend, gdyż to jedynie rozreguluje naturalny dobowy rytm, będzie skutkować pogorszeniem składu mikroflory jelitowej oraz wywoła dodatkowy stres. By zadbać o jakość snu, warto relaksować się przedtem przez co najmniej godzinę.
Ważny jest balans pomiędzy pracą a czasem wolnym. Pozostawanie w pracy po godzinach albo zabieranie jej na weekendy do domu zdarzają się często, ale nie powinny stać się regułą. Brak odpoczynku będzie skutkowało chorobą i de facto stracimy na nadmiarze pracy zamiast zyskać.
Poradnik: Gdzie jest najwięcej Witaminy C?
Wysiłek fizyczny
Ruch, a szczególnie na świeżym powietrzu dotlenia mózg, reguluje gospodarkę hormonalną, poprawia wydolność płuc i układu krążenia, wzmacnia serce oraz mięśnie, a wszystkie te czynniki nie tylko zwiększają odporność, ale wzmacniają organizm w przypadku zapadnięcia na chorobę. Wysiłek nie musi być intensywny, ale spacery, jazda na rowerze, czy umiarkowany trening siłowy są również istotne dla wytwarzania endorfin, obniżających stres.
Zbilansowana dieta
Prawidłowo zbilansowana dieta to klucz. Warzywa oraz owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, a także żywność z dużą ilością zdrowych tłuszczów z grupy omega-3 (np. ryby morskie). Dobrym wspomaganiem dla naszej mikroflory jelitowej są także kiszonki i trzeba nieustannie dbać o nawodnienie. Ograniczamy natomiast spożycie nabiału i mięsa i oczywiście używek, gdyż te powodują nierzadko szkody o rozmiarach niszczących cały wysiłek dietetyczny.
Czym wzmacniać organizm?
Przede wszystkim należy zadbać, aby nie występowały niedobory witamin, co przy zbilansowanej diecie nie występuje. Wyjątkiem może być witamina D3, szczególnie u osób nie mogących korzystać ze słońca. Dla sprawnego układu immunologicznego jest niezbędna i warto zażywać dziennie 1000-2000 IU tej witaminy.
Preparaty na wzmocnienie organizmu z natury
• Probiotyki są żywymi kulturami bakterii stosowanymi dla poprawy składu mikroflory jelitowej, co podnosi jej skuteczność w walce z patogenami; ( czytaj więcej: Jak wybrać najlepszy probiotyk? )
• aloes wspomaga rozwój mikroflory jelitowej i pobudza do działania komórki układu odpornościowego;
• czarny bez jest skuteczny na zakażenia wirusowe. Obniża gorączkę i działa napotnie oraz jest pełen witamin i minerałów;
• czosnek ma działanie bakteriobójcze i wzmacnia organizm przy przeziębieniach i grypie;
• czystek jest pełen antyoksydantów i związków bakteriobójczych;
• imbir rozgrzewa i działa przeciwbakteryjne;
• jeżówka purpurowa (Echinacea) zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe, ale nie należy stosować jej u dzieci do 7 roku życia;
• miód działa przeciwbakteryjnie oraz podnosi odporność.
To tylko kilka z darów natury, które możemy implementować do naszych diet. Jako herbatki, napoje, przyprawy i dodatki do innych potraw.
Napisz Opinię