Olej kokosowy – naturalny lek na choroby

Olej kokosowy właściwości

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Posiada właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Jest to również bardzo dobry środek odchudzający. Pomaga w pozbyciu się nadwagi i otyłości. Nie odkłada się w naszym ciele w postaci zbędnych tłuszczów, ale jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii.

Olej kokosowy jest pozyskiwany z miąższu kokosa. Jest uważany za najzdrowszy olej na ziemi. Posiada w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).

Olej kokosowy na odchudzanie

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to wyjątkowa grupa czystek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Nie zamieniane są na tkankę tłuszczową, ale wykorzystywane są do produkcji energii. Pozwalają również na przyspieszenie przemiany materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Poza tym, jest on bardzo sycący. Zapobiega podjadaniu między posiłkami. Na pewno olej kokosowy powinien znaleźć się w diecie osoby walczącej z nadwagą. Osobom odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml) oleju kokosowego dziennie.

Zapobieganie chorobom układu krążenia

Spożywanie oleju kokosowego zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości brzusznej. Prowadzi ona do rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, które tworzą zespół metaboliczny. Ten z kolei znacznie zwiększa ryzyko powikłań w postaci chorób sercowo-naczyniowych. Badania naukowców wykazały również, że olej kokosowy pobudza produkcję dobrego cholesterolu.

Olej koksowy dla sportowców i kulturystów

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) szybko są przemieniane na łatwo przyswajalną energię, dlatego przydadzą się osobą uprawiającym sport. Zwiększają wytrzymałość organizmu. Pomagają również w budowaniu masy mięśniowej.

Olej kokosowy a cukrzyca

Olej kokosowy usprawnia wydzielanie insuliny i reguluje poziom cukru we krwi. Można zapobiec dzięki temu rozwojowi insulinooporności oraz cukrzycy.

Olej kokosowy – naturalny antybiotyk

Na olej kokosowy składa się kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Pomaga to w hamowaniu rozwoju szkodliwych bakterii. Naukowcy na łamach „Journal of Bacteriology” przekonują, że olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, który jest częstą przyczyną chorób skóry. Niektórzy sądzą, że olej koksowy jest w stanie poradzić sobie za takimi wirusami, jak wirus opryszczki, odry, grypy, a nawet wirusem HIV.

Olej kokosowy na demencję

Trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób zaburzających prawidłowego funkcjonowanie mózgu, takich jak Parkinson czy Alzheimer. Udowodniono, że olej kokosowy znacząco wpływa na poprawę ich stanu.

Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwasy tłuszczowe, jakie zawiera olej kokosowy głęboko odżywiają skórę. Dlatego jest on uważany za najlepszy krem nawilżający i wygładzający. Najlepszy będzie dla pań z suchą i odwodnioną cerą. . Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. Można dzięki niemu pozbyć się krost wcierając go w skórę, jak również poprzez dodawanie go do posiłków zamiast oleju roślinnego. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.

Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. Należy połączyć go z sodą oczyszczoną, ksylitolem i olejkami eterycznymi, takimi jak mięta czy cynamon, a uzyskamy wybielającą pastę.

Kinga
W swoim zawodzie zajmuje się analizą suplementów diety i kosmetyków dopuszczonych do sprzedaży w internecie. Dla serwisu EliteGym przygotowuje szczegółowe analizy produktów.