Kozieradka pospolita (łac. Trigonella foenum-graecum ) zwana też koniczyną grecką jest delikatną, jednoroczną rośliną, osiągającą wysokość 30-60 cm. Rośnie na stanowiskach słonecznych, na urodzajnej glebie, w klimacie umiarkowanym.
Kozieradka ma coraz szersze zastosowanie lecznicze, uprawia się ją na skalę przemysłową. Wchodzi ona w skład curry i niektórych mieszanek do ryb.
Kozieradka pospolita właściwości lecznicze
Nasiona kozieradki zawierają nie tylko cenne substancje śluzowe, lecz także cukry, witaminy, związki białkowe, sole mineralne żelaza, kremu i selenu, oraz diosgeninę używaną w terapii hormonalnej. Stosowana wewnętrznie kozieradka uważana jest za naturalny afrodyzjak, bowiem podwyższa poziom testosteronu, męskiego hormonu płciowego.Równocześnie przyśpiesza ona spalanie tkanki tłuszczowej i pobudza tworzenie mięśni.
Polecamy: Top 14 – Zioła, które pomagają schudnąć
Wpływa też na pracę układu pokarmowego bowiem opóźnia pracę żołądka i zmniejsza wchłanianie węglowodanów. Pobudza ona wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Dzięki takiemu działaniu zmniejsza poziom glukozy we krwi.
Kozieradka także zmniejsza ciśnienie krwi i aktywuje wytwarzanie erytrocytów.. Istotne są jej właściwości wykrztuśne, co pomaga w leczeniu chorób zatok i płuc Zawarte w niej związki łagodzą stany zapalne i różne infekcje. Ma to również znaczenie przy zewnętrznym stosowaniu kozieradki w postaci okładów. Działa ona wówczas przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, łagodzi świąd i pobudza regenerację tkanek.
Kozieradka pospolita Sposób użycia
Kozieradka może być stosowana wewnętrznie lub zewnętrznie w zależności od potrzeb. Wewnętrznie stosuje się odwar sporządzany z 1 lub 2 łyżeczek nasion zalanych gorącą wodą i pozostawionych pod przykryciem ok. 30 min. Odwar przyjmuje się najczęściej przed posiłkiem, bez jakichkolwiek przeciwwskazań, z wyjątkiem ciąży i karmienia piersią.
Sprawdź również: Przyczyny wypadania włosów z cebulkami
Zewnętrznie do okładów na skórę należy nasiona kozieradki rozdrobnić i w proporcji 25 g na pół szklanki wody gotować 5 minut. Jeszcze ciepłą papkę nanosić na gazę i przykładać na chore miejsca na skórze 2-3 razy dziennie. Należy zachować ostrożność bo mogą wystąpić reakcje skórne w miejscu kontaktu.
Napisz Opinię