Witamina C odpowiada za wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie żelaza, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu krążenia, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Warto prześledzić niektóre produkty, w których występuje w naturalnej postaci.
Konsekwencje niedoboru witaminy C
Niedobór witaminy C może spowodować:
- pojawianiu się siniaków na ciele,
- pojawiają się problemy z krwawiącymi dziąsłami,
- pojawiają się bóle mięśni,
- występuje brak apetytu.
Najwięcej naturalnej witaminy C znajduje się w:
- Dzika róża 100 g owocu surowej dzikiej róży to aż 426 mg witaminy C (710%)
Jest to owoc, w którym występuje bardzo duża zawartość witaminy C. Dostarcza ona również witaminy A, B1, B2, E, K. Jest także źródłem kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów i garbników. Najwięcej witaminy C jest oczywiście w świeżych owocach, jednak warto również decydować się na przyjmowanie ich w wersji suszonej w okresie jesiennym.
Sprawdź również: Jak naturalnie zwiększyć energię?
- Papryka 100 g papryki żółtej to aż 183 mg witaminy C (306%); 100 g papryki czerwonej – 128 mg witaminy C (213%)
Papryka jest znakomitym źródłem witaminy C. Dostarcza również wiele składników odżywczych oraz fitozwiązków. Najlepiej jeść żółtą paprykę, ponieważ zawiera ona znacznie więcej witaminy C niż czerwona.
- Czarna porzeczka 100 g czarnej porzeczki to 181 mg naturalnej witaminy C (302%)
Czarna porzeczka bardzo dobrze wpływa na naczynia krwionośne, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Pomaga również oczyścić organizm i ułatwia przyspieszenie przemiany materii. Niweluje także rozwój bakterii, wirusów i grzybów w organizmie.
- Natka pietruszki 100 g natki pietruszki to 133 mg naturalnej witaminy C (222%)
Okazuje się, że natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż cytrusy. Jest również bogatym źródłem prowitaminy A, wapnia, żelaza i magnezu (Przeczytaj jaki magnez wybrać?). Wspomaga trawienie oraz wpływa na powstawanie świeżego oddechu.
Zobacz również: Top 14 – Zioła, które pomagają schudnąć
- Jarmuż 100 g jarmużu to 120 mg naturalnej witaminy C (200%)
Wystarczy zjeść 2-3 listki jarmużu, a pokrywamy 200% zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Zawiera on również duże ilości związków siarkowych, które odpowiadają za rozkład potencjalnych substancji rakotwórczych.
Napisz Opinię