Czy masło orzechowe jest dobre czy złe?

Masło orzechowe poznaj wady i zalety
Masło orzechowe

Masło orzechowa jest obok kremów czekoladowych oraz dżemów, jednym z najpopularniejszych produktów, które stosujemy do smarowania pieczywa. Jego smakowity aromat, słodko-słony smak oraz niepowtarzalna tekstura to doznania nie do opisania. To wszystko sprawia, że jest to przekąska dosyć uniwersalna. Oczywiście, nie każdy się może cieszyć tym smakołykiem. Na pewno nie osoby, które są uczulone na ziemne orzeszki.

Czym tak naprawdę jest masło orzechowe?

Masło orzechowe, to żywność stosunkowo mało przetworzona. W zasadzie to ten przysmak składa się jedynie z orzeszków ziemnych, które są bardzo często prażone oraz mielone aż do momentu uzyskania masy jednolitej.

Tak naprawdę to musimy być czujni, aby zamiast jedzenia śmieciowego z półki sklepowej, wybrać produkt wartościowy, który ma w swoim składzie tylko i wyłącznie ziemne orzeszki oraz także trochę soli. Spożywanie za dużych ilości cukru rafinowanego czy też tłuszczów trans, na pewno ponosi za sobą ryzyko zachorowania na bardzo różne choroby. Możemy tutaj wymienić schorzenia układu sercowego oraz naczyniowego.

Polecamy: NuviaGo – Batony proteinowe Opinie

Czy wiesz, że jest to źródło białka?

Masło orzechowe tak naprawdę stanowi dosyć dobrze zbilansowane źródło odżywczych składników. W stu gramach tego produktu znajdziemy dokładnie:

  • około 50-55 gram tłuszczu,
  • 25 gram białka
  • 15-20 gram węglowodanów.

Musimy pamiętać, że pomimo tego, że orzechowe masło, to naprawdę dobre źródło białka. Jednak, orzeszki ziemne bezpośrednio należą do rodziny bobowatych roślin, tej samej co na przykład fasola, groch czy też soczewica. Biało strączkowych roślin, w porównaniu do tych zwierzęcych, jest znacznie mniej bogate w metioninę, która tak naprawdę bierze udział istotny w całym szeregu procesów, które zachodzą w organizmie ludzki.

Dlatego osoby, które jedynie swoją dietę opierają na roślinnym białku, a nie potrafią dobrze zbilansować źródeł białka, aby utworzył pełny profil egzogennych aminokwasów, są narażone realnie na zachodzący nieodpowiednio proces syntezy białek.

Bardzo niska zawartość węglowodanów

Masło orzechowe, które jest dobrej jakości, jedynie zawiera około dwadzieścia procent węglowodanów. Dlatego też nadaje się idealnie dla osób, które są na diecie nisko węglowodanowej.

Poza tym masło orzechowe, powoduje mały poziom cukru we krwi, dlatego też jest produktem odpowiednim dla wszystkich osób, które cierpią na cukrzycę drugiego typu. Obserwacyjne badania sugerują, że kobiety, które przynajmniej pięć razy w tygodniu spożywały masło orzechowe, wykazują o 21 procent niższe ryzyko zachorowania właśnie na cukrzycę drugiego typu.

Czytaj więcej: Afrykańskie mango czy pomaga w odchudzaniu?

To działanie prozdrowotne przypisane zostało oleinowemu kwasowi, który stanowi tak naprawdę jeden ze składników głównych orzeszków ziemnych.

Podsumowanie

Masło orzechowe, poza swoimi walorami smakowymi, to bardzo dobre źródło odżywczych składników: błonnika pokarmowego, zdrowych tłuszczy, białka, składników mineralnych oraz także witamin. Musimy jedna pamiętać o tym, że jest to tak naprawdę wysokokaloryczny produkt. Nie należy go dlatego traktować jako składnika podstawowego diety codziennej.

Kinga
W swoim zawodzie zajmuje się analizą suplementów diety i kosmetyków dopuszczonych do sprzedaży w internecie. Dla serwisu EliteGym przygotowuje szczegółowe analizy produktów.