Mąka żytnia, mąka gryczana, mąka ryżowa, mąka pszenna, mąka jaglana czy też mąka z amarantusa – jest to oferta chlebowych oraz niechlebowych mąk, które są dostępne na rynku. Jednak, która pomoże nam w walce z nadmiarem kilogramów?
Pieczywo jest jednym z pierwszych produktów, które w momencie diety odrzucamy. Dietetycy przekonują, że wcale tak nie musi być. Zalecają po prostu korzystanie z innych rodzajów mąk.
Mąki chlebowe: pszenne i żytnie
Tenże rodzaj mąk, jak wskazuje sama nazwa, znajduje swoje zastosowanie przy wypieku pieczywa oraz także przy przygotowaniu innych spożywczych wyrobów, w tym produktów cukierniczych oraz makaronów. Mąki te są zatem najczęściej wybierane zarówno przez zwolenników tradycyjnego pieczywa domowego oraz przetwórców. Są one pewnego rodzaju bazą bardzo wygodnych chlebowych mieszanej do wyrobu pieczywa domowego.
Niechlebowe mąki
Do tejże kategorii produktów zaliczyć możemy zarówno zbożowe mąki, jak i także mąki roślinne, jak na przykład mąkę owsianą, gryczaną, jaglaną, ryżową, kokosową oraz wiele innych. Te mąki stosowane są samodzielnie czy też jako dodatek do chlebowych mąk, wykorzystywany także jako specjalne mieszanki.
Niektóre produkty z tejże kategorii, z uwagi na swoje właściwości szczególne wybierane są przez osoby, które są na bezglutenowej diecie. Do przyjaznych mąk tejże grupie konsumentów należą między innymi mąka gryczana oraz mąka ryżowa.
Czytaj również: Jak wyjść z diety odchudzającej bez efektu jojo?
Białe pieczywo i dieta odchudzająca
Ziarna pszenicy oraz żyta są wykorzystywane do produkcji mąki, którą znajdziemy w marketach, są najczęściej bardzo mocno przetworzone, co sprawia, że są one dosyć nieskuteczne w zmaganiach z nadwagą. Ich alternatywę zdrową stanowią mąki, które są niestabilizowane chemicznie. Tutaj szczególnie można wymienić mąki pełnoziarniste oraz razowe, które są dostępne w sklepach z żywnością naturalną.
Mąki roślinne podczas walki z otyłością
Mąki, które są pozyskane z pełnych ziaren kaszy nieoczyszczonych, a do tego ciecierzycy, niełuskanego ryżu, jak i także wszelkie razowe mąki wykorzystywane do wytworzenia żywności znacznie zmniejszają samo ryzyko otyłości oraz do tego regulują pracę jelit. Jednocześnie zapobiegają one zaparciom. Poza tym, dzięki bardzo bogatej zawartości odżywczych składników, na długo tak naprawdę zaspokajają samą potrzebę sięgnięci po posiłek kolejny.
Karob – świetną mąka, która nie będzie tuczyć
Na naprawdę dużą uwagę zasługuje mąka karob. Jej naprawdę niezwykły smak, przypomina do złudzenia kakao, a przy tym także dużo niższa kaloryczność sprawia, że stosowany może być jako znacznie zdrowszy odpowiednik czekolady.
Poradnik trenera: Jak zrobić sześciopak w miesiąc?
Mąka kokosowa – więcej błonnika oraz białka
Mąka, która jest pozyskiwana z miąższu kokosów w czasach, gdy tenże owoc robi ogromną furorę na spożywczym rynku, zdobywa naprawdę wiele prawdziwych zwolenników. Jednak samym powodem jej popularności nie jest tylko i wyłącznie moda, ale przede wszystkim chodzi o właściwości. Mam tutaj na myśli: bogatą zawartość białka i błonnika, przyjemny aromat oraz delikatny smak.
Napisz Opinię