Regularne przyjmowanie posiłków jest fundamentem zdrowego trybu życia. Oznacza to, że każdy posiłek ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Dzień należy zatem otworzyć pełnowartościowym posiłkiem – najlepiej max 2 godziny po przebudzeniu. Dobrą praktyką jest również spożycie kolacji najpóźniej 2 godziny przed snem. Są to, niewątpliwie, dwie złote rady. Natomiast to nie wszystko! Dowiedz się o czym warto pamiętać planując posiłki!
Dlaczego regularne posiłki mają tak duże znaczenie w zdrowej diecie?
Badania wykazują, że posiłki należy przyjmować co 2-4 godziny – jest to bowiem fundamentalna zasada zdrowego odżywiania z uwagi na:
- Sprawność pracy całego układu pokarmowego oraz ustabilizowanie przemiany materii – długie przerwy między posiłkami prowadzą do znacznego obniżenia sprawności fizycznej i psychicznej, a także do zwiększonej produkcji soku żołądkowego,
- Kontrolowanie głodu i apetytu – mała ilość posiłków w ciągu dnia prowadzi do zwiększenia apetytu, co skutkuje przyjmowaniem większej ilości pokarmu, aniżeli podczas spożywania częstszych i mniejszych porcji. Co ciekawe, długie przerwy często zmuszają po sięgnięcie słodyczy, aby zaspokoić nagły napad głodu.
- Prawidłowy bilans glikemii – regularne posiłki wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- Usprawnienie zegara biologicznego –przyjmowanie posiłków o stałej porze korzystnie wpływa na wydzielanie soku żołądkowego, a przez co układ trawienny skuteczniej pracuje.
Jaką liczbę posiłków powinniśmy dziennie przyjmować?
To ile powinniśmy spożywać posiłków dziennie jest zależne od czynników takich jak: tryb życia, poziom aktywności fizycznej, przyzwyczajenia, preferencje, długość dnia, samopoczucie, choroby czy godziny pracy i możliwość zjedzenia posiłku. Niemniej jednak, dla części osób będzie zalecane przyjmowanie posiłków 5 razy w ciągu dnia, a dla innych 3-4 posiłki na dzień.
Spożycie 5 posiłków na dzień będzie przede wszystkim zalecane dla:
- Grupy sportowców, której zapotrzebowanie na kaloryczność jest znacznie większa, aniżeli w stosunku do innych osób. Spożycie mniejszej ilości posiłków, lecz większych porcji może doprowadzić do dolegliwości trawiennych,
- Młodzieży i dzieci – regularne przyjmowanie posiłku wiążę się głównie z prawidłowym wzrostem i rozwojem tejże grupy,
- Kobiet w ciąży i karmiących,
- Seniorów – z uwagi na fakt, iż układ trawienny nie pracuje na najwyższych obrotach i zbyt duże posiłki spowodują dolegliwości trawienne,
- Osób z zaburzeniami odżywiania,
- Chorych na refluks żołądkowo-przełykowy,
- Osób dotkniętych chorobą trzustki – osoby te przede wszystkim winny przyjmować małe porcje posiłków wówczas nie zostanie zachwiana sprawność wydzielnicza trzustki,
- Osób z chorymi jelitami – regularne spożywanie posiłków pozwoli bowiem na sprawniejszą pracę jelit,
- Osób z borykającymi się napadami głodu i podjadaniem.
Z kolei, 3-4 posiłki w ciągu dnia śmiało mogą przyjmować osoby:
- Osoby będące w ciągłym biegu i z ograniczeniami czasowymi – w takim przypadku częstsze posiłki mogłyby doprowadzić do jedzenia w pośpiechu, co nie wpływa dobrze na ludzkie zdrowie,
- Osoby, które nie potrzebują dużo kalorii,
- osoby zmagające się z insulinoopornością – w przypadku tych osób zaleca się, aby posiłki przyjmować 3-4 w ciągu dnia z przerwami co 3,5-4 godziny,
- osoby, które stosują metodę Intermittent Fasting czyli tak zwany post przerywany.
Co ile przyjmować posiłki?
Przerwy między posiłkami, jak i sama ich ilość zależna jest od wielu czynników. Zatem, aby dopasować odpowiedni harmonogram należy wziąć pod uwagę walory i zapotrzebowanie swojego organizmu. Nie ma bowiem złotego środka dla wszystkim – organizmy są różne i mają różne zapotrzebowanie. Ważne będzie więc samopoczucie – zarówno w przypadku mniejszej ilości posiłków, jak i większej.
Napisz Opinię